måndag 12 mars 2012

Tjong!

Idag har jag gjort tjong, hårda karameller som enligt Elin Eks bok Supertanten (sidan 71) har anor från slutet av 1800-talet. Det var egentligen ganska enkelt, men som nybörjare med karamellsmet så var jag lite osäker och tyckte att det var svårt till en början att vika smeten.


3 dl strösocker
1½ dl vispgrädde
1½ dl ljus sirap
25 g smör
raps- eller matolja att smörja plåt/marmorskiva med
Även bra att ha en vän, rena diskhandskar, en ugnstermometer och en bra kökssax.

Blanda ingredienserna i en hög, tjockbottnad gryta (jag gör nästan allt sånt här i stekpannan).

Koka i 20-30 minuter, till 150 grader, går att testa med karamellprov (doppa skaftet av en träsked i smeten och sedan i kallt vatten, smeten ska gå att bryta sönder och ska inte fastna i tänderna).

Olja in marmorskiva/bakplåt, lägg gärna en fuktig disktrasa under så att ytan ligger still. Häll upp smeten och vänd snabbt in kanterna mot mitten med en inoljad degskrapa/stekspade/osthyvel. Vik kanterna mot mitten tills smeten går att hantera med handsbeklädda händer, ta då upp smeten och dra ut och vik ihop den i luften med händerna. Lite som att spela dragspel... Fortsätt tills massan blivit ljus och trög. Dags att forma karameller, gör en tjock rulle av massan, drag ut och tvinna ena änden. Klipp i bra storlek. Det går även att göra karamellkäppar om det är det man vill ha.

Inga kommentarer: