lördag 30 mars 2013

Älska påsken!

När jag vaknade i morse insåg jag hur härlig påsken är. Efter månader av jobb kommer äntligen två extra dagar på en helg och istället för söndagsångest inser jag att det är lördag och hela tre lediga dagar kvar. Hur skönt som helst! Igår blev det städat och fixat inför besök av Tobbes föräldrar och farmor som kom och firade hans födelsedag med oss. God mat, tårta och trevligt sällskap kan verkligen göra en dag! De var här på dagen och på kvällen kom hans bror med tjej över en sväng och blev kvar mycket längre än det var tänkt. Men vad gjorde väl det? Våra planer för idag består av att ta det lugnt och förbereda inför kvällen då några vänner kommer hit, det ska bli jättetrevligt!

Tack vare mina arbetstider vaknar jag tidigt även på helgen om inte sänggången blivit för sen så idag har jag redan hunnit torka/fetta/fixa med vårt "nya" våffeljärn och köra igång en maskin tvätt efter frukost. Snart blir det en andra frulle och sen kanske man ska planera den där middagen. Jag gillar att vara ledig!

söndag 24 mars 2013

Myshelg

Oj vad mycket vi hunnit i helgen! Eller ja, jag har väl gjort mer, men vi har även hunnit göra en del tillsammans vilket är skönt. Frysen frostades av under natten till lördag och nu när glaciären vi hade där är borta känns utrymmet mycket större. Jag kokade under lördagen buljong och fixade ströbröd av torra brödkanter jag sparat i frysen och på kvällen bjöd vi över sambons bror och dennes flickvän på en trevlig middag. En mycket lyckad lördag med gott sällskap och mycket gjort. Tack vare att vi spontant bjöd hit dem blev det naturligt att städa av det värsta så nu sitter jag i en rätt välstädad lägenhet.

Idag har vi varit på kalas hos Tobbes moster som fyllt år. Det var supertrevligt och massor av gott att äta så jag är fortfarande rätt mätt. Det är så härligt att umgås med härliga släktingar och vänner!

Vi har även rensat lite mer i skåpen. Jag är rätt hård mot mina egna grejer, men Tobbes får han också ta ställning till om vi ska göra oss av med så nu har han fått okeja lite ditt och datt. Våffeljärnet fick flytta förra helgen och vi gillar våfflor båda två så nu letar vi på tradera efter något mer massivt. Det ska nog snart vara fixat! Utan all extra plast i skåpen blir det verkligen plats över till annat. Det är verkligen skönt.

onsdag 20 mars 2013

Frosta av frysen?

Vi har behövt frosta av frysen ganska länge nu och tar jag inte tag i det snart bli det väl inte av. Håller tummarna för fortsatt svinkallt i helgen så frysvarorna kan stå på balkongen medan isen tinar. Hur lång tid kan det ta månntro? Tror att jag ska tömma och stänga av på fredag eftermiddag...

måndag 18 mars 2013

Skurkarna

Ju mer jag läser om den slapphänta hanteringen av giftiga kemikalier, desto mer övertygad blir jag om kemiföretagens skuld i de sjukdomar mina nära och kära drabbats av. Cancerfall utan bra förklaring som jag är övertygad om ej skulle funnits om vi valt försiktigthetsprincipen. Företagen och slapphänta politiker har ansvaret för vårt lidande.

lördag 16 mars 2013

Superlördag

Idag har jag varit supereffektiv! Nu när jag är själv hemma är det skönt att lägga tid på allt det där som aldrig blir gjort, eller som jag inte orkar göra mån-fre... Ofta blir helgerna mer mysa och umgås än jobba av veckans uppdrag, men idag fick jag gjort både det ena och det tredje. Verkligen skönt att någon gång ibland utnyttja en hel dag ordentligt så man kan såsa flera andra dagar med gott samvete. Vad har jag då hunnit med? Jo jag har städat, tvättat, vädrat sängkläderna, lämnad två kassar med saker/kläder på Röda Korset, handlat inför morgondagens middag, kokat saft, "kokat" salva, vädrat sovsäcken och tagit ut soporna. Snart ska jag yoga och laga middag. När jag ska fixa middag till mig själv brukar jag oftast slarva, men då jag äter järntabletter efter blodgivningen känns det dumt. Vill ge kroppen bästa möjligheten att återhämta sig!

Nu klappar jag mig själv på axeln och belönar mig med ett yogapass!

Rensönskelistan

Det finns en hel del plast i vårt hem nu när jag letar. Man kan väl säga att jag har en önskelista på saker jag vill byta ut. Och en kasse med kläder som ska skänkas, men inte behöver ersättas...

  •  Våffeljärnet, som är mer plast och non-stick än järn ska ut och när jag hittar ett i järn ersättas.
  • Smörgåsjärnet som materialmässigt liknar våffeljärnet ska ut, men det är inte mitt så först konsultation med den bättre hälften. Hittar jag ett i järn blir det nog inköpt.
  • Två gardinpar i polyester. Jag har andra gardiner hängande, men vill gärna ersätta dessa då det är trevligt att kunna variera.
  • Plastbunkarna! Tripp-trapp-trull-setet åker idag och Tobbes blir kvar tills vi hittat ersättare. Vi har lite plats i köket och behöver ändå diska ofta...
  • Plastmåtten ska bytas mot några fler i metall. Vi har en måttsats i metall, men en till skulle vara bra. En måttsats åker idag och en halv är kvar.
  • Kläder. Jag har rensat ut en matkasse med kläder som är i syntetmaterial. Det finns ännu mer kvar, men vissa plagg använder jag mycket och kan helt enkelt få slitas tills det inte går mer och andra plagg tycker jag för mycket om på andra sätt. Lite mer plats i garderoben, men inget behov att ersätta plaggen för jag har mer än jag behöver. Trots att jag knappt köpt kläder senaste åren.
  • Smycken. Jag har samlat på mig en del och använder nästan inget. Varför ska man ha så mycket som aldrig används?
  • Sängkläder. Nu kommer jag inte göra några förändringar på den fronten, men längre fram kommer jag att se mig om efter miljövänliga sängkläder i naturmaterial. Täcken och kuddar är i syntet eller dun här och en dag behöver de bytas ut. Då hoppas jag kunna (ha råd att) göra ett aktivt val.
  • Plaststolarna i köket skulle gärna få flytta på sig för trästolar. Jag håller ögonen öppna på andrahandsmarknaden. 
  • Duschdraperiet som är i polyester vill jag byta till ett i naturmaterial.
  • Tobbes hygienartiklar. Om man vill leva två går det inget vidare att tvinga på sin partner ens egna idéer. Jag har tänkt introducera en miljöbra deo och raklödder. Det har inte blivit av än. Men vår tandkräm är miljömärkt. Ett steg i taget. 
Sen har vi soffa, säng, en stationär dator, en bärbar dator, osv osv. Det kommer att vara massor av plast och kemikalier kvar hur jag än gör känns det som. Men man behöver inte exponera sig med onödiga mängder. Sen ska man aldrig glömma vikten av att städa! Kemikalierna och miljögifterna hamnar i dammet och när man städar ut det så minskar man kontinuerligt mängden skit i hemmet (i dubbel bemärkelse). Min älskade sambo samlar dessutom på lego och den plastmängden kommer bara att öka och då blir jag mer sugen att minska resten. I framtiden ska vi ha ett hus och då får han ha ett legorum där det får städas hela tiden. Typ.

fredag 15 mars 2013

Gräsänka

I helgen är sambon på vift och jag ska roa mig på bästa sätt! Jag har redan shoppat loss på röda korset (två klänningar och en porslinsask för totalt 30kr, älska röda korset!) och förberett saftmajan. Vi måste frosta av frysen så jag jobbar på att tömma den... Tänkte försöka mig på att göra en liten krusbärspaj, för vi har rätt mycket krusbär.

onsdag 13 mars 2013

Blodgivare

Igår gav jag blod för första gången. Lite nervöst innan, men det gick jättebra! När jag gick därifrån kom jag att tänka på att det nog inte är allt för många som fungerar som blodgivare idag. Vi som kan har nästan en skyldighet att göra det, men bara nästan. I slutändan måste man göra valet själv. Man ska dock aldrig glömma att blod är skillnaden mellan liv och död för många.

tisdag 12 mars 2013

Förgiftad

Det här är min nuvarande läsning på temat kemisamhället. Den är skriven av två kanadensare och liknar naturskyddsföreningens "den flamsäkra katten", men har en mer internationell vinkel och tar upp historien bakom/om flera kemikalier. Så läs Förgiftad, det är mitt tips.

måndag 4 mars 2013

Längtans tid

När tanken på den kommande våren är väckt är det svårt att släppa den. Tänker att jag ska köpa penséer till en blomlåda när det blivit varmare och "trätunnor" till grönsaksodling. Paprika och chili såddes igår och idag blir det tomat, Marmande och Tiny Tom. Nu längtar jag verkligen efter frukost ute, men vet att det är is i magen som gäller. Ganska länge till. Fast möblerna kan få komma fram nu. För några dagar sedan var träning det stora suget och till helgen är det medeltid som gäller. Jag är en så galen periodare!

söndag 3 mars 2013

Det kliar i odlarfingrarna

Solen gassar på balkongen så jag tog mig i kragen och städade bort lite skräp som legat där sedan sommaren försvann. Jag är så lat när det "roliga" är över och det man inte städar i oktober ligger snällt kvar i mars... Det ena ledde till det andra och nu sitter jag och funderar på årets odlingar. Jag sådde chili och paprika som jag hade frön kvar av från förra året och tänker så även tomat, ska bara köpa en till sort. Förra året var det många små krukor och nu funderar jag på att skaffa några lite större lådor istället och samplantera lite mer. Sallad, rädisor och liknande funkar ju bra tillsammans och flera av mina krukor är så små att de inte riktigt klarar när jag är borta några dagar eller solen steker.

Det är även dags att planera om krukväxterna och då jag hade lite jord kvar från förra året blev tre lyckliga växter fixade av bara farten. Resten väntar otåligt och det är bara att köpa mer jord. Några växter har blivit rätt trista och ska få lämna plats åt annat. I köket finns snart inte plats för några fripassagerare...