torsdag 31 maj 2012

Att leva i nuet.

Nu. Jag har rätt svårt att uppskatta nu. Ofta tänker jag om/när vi har pengar ska/kan vi. I min vardag finns många önsketankar om framtiden, men jag är dålig på att arbeta mot den. Jag vill vara nöjd, men det är otroligt svårt med våra förutsättningar...

onsdag 30 maj 2012

Trasiga tomater

Igår var en dag med både bra och dåliga delar. Bra för att Tobbe kol hem, jätteskönt art ha honom hemma! Och dålig för att två av tomatplantorna vikt sig. Den ena ser avbruten ut och jag får fixa ordentliga stödpinnar åt dem, se om de repar sig. Jag tror inte att de gillar kylan som är nu. Hoppas vädret blir varmt igen snart!

tisdag 29 maj 2012

Ett kallt regn

Värmen tar paus ett tag. När jag gick upp regnade det, men nu är det bara rått och kallt, som väntat. En liten paus i sommaren. Jag tränade på samma sätt igår som i lördags, men det gick mycket lättare. Speciellt joggandet gick bättre så det kändes bra.

Idag kommer Tobbe hem om bara allt ser bra ut, det håller vi tummarna för!

måndag 28 maj 2012

Aj aj aj...

Oj, hur ska detta gå? Jag har tänkt springa samma runda som i lördags ikväll och mina ben värker fortfarande av träningsvärken... Jag hade svårt att motivera mig då och nu, ja det blir nog inte lättare. Men jag måste försöka, jag vet att jag kan, även om jag får ta två varv för att jag går halva tiden.

Annars då? När jag vaknade av klockan imorse fattade jag varken vart jag var eller vad som hände. Det gick snabbt över som tur var! Nu väntar jag och de onda benen på bussen, kanske känns springet lättare med en hel dags städning i benen?

söndag 27 maj 2012

Solig söndag

Träningsvärk idag, gött! Tänkte yoga en stund för att ge kroppen en chans att komma igång. Senare idag ska jag hälsa på Tobbe, känns nästan som en evighet sen vi sågs. Bra verklighetsuppfattning? Men först av allt blir det lite frukost!

lördag 26 maj 2012

Dålig kondis?

Hmm... Jag joggade tre km och kom fram till att min kondis är ett dåligt skämt. Kom runt bara för att jag lovade mig att aldrig mer jogga/springa. Tabatan var sjukt mycket lättare! Det var lättare att pressa sig att hålla ut när det handlade om sekunder... Nu är mina armar som spagetti och jag måste göra det igen om någon dag! Nu ska jag sitta i solen en stund.


Ensammen

Nu är min älskling på sjukhuset och jag saknar honom redan, såklart. Tanken är nu att jag ska fylla min tid med annat så jag kan umgås med honom sen när han är hemma igen och så att jag slipper känna mig ensam nu. Först ut blir slänga in en maskin tvätt, gå en promenad och kanske träna lite (har kikat på tabata). Om det fina vädret håller i sig sitter jag nog en stund i solen också. Borde tappa om mjödet också. Hej och hå, jobba på!

fredag 25 maj 2012

En kommande fixarhelg?

Imorn läggs Tobbe in för behandling och jag blir ensam hemma i några dagar. Vi får se om jag åker in och hälsar på eller om jag är duktig och fixar alla grejer som behöver fixas här hemma. Det är exempelvis väldigt stökigt och i stort städbehov i lägenheten efter att vi var sex personer här förra helgen. En nybehandlad pojkvän behöver ett renare hem än så... Sen måste vi tvätta, som vanligt och diska. Vill jag sysselsätta mig här hemma så är det verkligen inga problem.

Men sysselsättning är inte allt och det kommer kännas ensamt här hemma. Jag överlever.

Trött morgon

Gäsp! Vilken seg morgon, jag la mig lite för sent igår och betalar för det nu. Tur att det är fredag. Balkongfrukost även idag och jag vaknade till lite av den friska luften. Nu sitter jag och väntar på bussen och ska plocka fram stickningen, det går sakta men säkert framåt.


torsdag 24 maj 2012

Sommar, sommar och sol

Jag sitter i bussen, morgonfixet är klart. Dessa mornar, när frukosten äts på balkongen och prognosen lovar värme går jag med vattenkanna ett varv och vattnar tomater och violer. Sen blir det samma sak på kvällen. Jag älskar verkligen den här värmen! Som pricken över i har jag börjat sticka på Tobbes tröja, härligt att sticka ylletröja i värmen...


onsdag 23 maj 2012

De vackra mornarna

Ännu en härlig morgon! Allt är vackert och vädret är ljuvligt. Det var galet varmt igår och jag hörde flera klaga, själv föredrar jag den här värmen. Som tur är har jag inte bränt mig än, kanske för att jag inte suttit och grillat mig nått. Börjar få lite färg i ansiktet iaf.

Fyra par nya skor = fyra olika skoskav så idag är ett par på och ett par med...

tisdag 22 maj 2012

Varma dagar

Termometern sa +18 på balkongen när jag kom upp så frukosten serverades ute. Visst jag satt med en filt, men det är härligt med frisk luft till gröten! I kallaste laget med shorts, men det blir skönt senare så jag överlever.

Det blev inte så stressigt som jag förutspått igår, allt flöt på bra. På kvällen planterade jag om de kvarvarande tomaterna till större krukor och basilikan likaså. Det är rätt mycket grönt på balkongen nu!


måndag 21 maj 2012

Majmorgon

Solen är på väg upp. +15 i luften. Frukost på balkongen. Känns som starten på en perfekt dag. Vet att det inte blir det för vi har möte vid 10 så jag får det stressigt och jävligt om jag ska hinna. Det utlovas över +20 så jag shorts med i väskan, vi får se hur det blir...


söndag 20 maj 2012

Ensamma igen

Nu har familjen satt sig i bilen för resan hem och jag sitter på balkongenoch njuter av värmen som plötsligt infunnit sig. Det är underbart ute och då mamma och pappa var snälla och köpte bord och stolar till balkongen sitter jag som en prinsessa här. Helgen har varit underbar och jag hade gärna haft dem kvar längre, men imorgon är det måndag så det kan inte hjälpas.

Jag beställde garn till Tobbes tröja igår så jag teststickar det jag redan har, mysigt.


fredag 18 maj 2012

Idioter och familj

Jag blir så trött på idioter som lever på att förstöra för andra. Folk som helt respektlöst förstör på allmänna platser så att alla andra får lida. Tror de att kommuner och landsting har obegränsat med pengar? Att pengarna inte kan gå till nått bättre? De tänker väl inte så långt. Idioter.

Annars då? Föräldrarna, brodern och mormor kom hit igår och vi åt en mycket god middag alla sex runt vårt matbord som är tänkt för fyra. Finns det hjärterum... Det är kul att de är här, men lite synd att jag jobbar idag. Det kan inte hjälpas så vi får leva med det.


torsdag 17 maj 2012

Röd dag

Idag är jag ledig och om några timmar kommer familjen på besök. Nu ska jag därför städa, diska och baka. Kanske även lite plantering. Jag hat lite för många måsten nu.

Brödet blir mjölkfritt så även mormor kan äta det, jag bakar oftast med mjölk annars.


onsdag 16 maj 2012

Glada plantor

Igår fixade jag krukor och fat till paprika- och chiliplantorna. Inte en dag för tidigt med tanke på hur de blommar. De blev omplanterade och jag påbörjade säsongens andra säck planteringsjord. Tänk att det redan gått 50 liter!

tisdag 15 maj 2012

Äntligen sortering!

Nyss när jag diskade knackade det på dörren. Info från kommunen om att matavfallsorteringen är äntligen igång nu efter falsklarmet i vintras. Den bruna påsen står och riktigt läktare efter att fyllas...


Extrem?

Jag börjar fundera på om jag går och blir för extrem i min ensamhet. Jag läser, lyssnar och inspireras. Min önskan att bli mer självförsörjande och göra mycket själv kommer i mycket ur en viss misstro mot att mellanhänder annars förstört brödet, lagt i skit i buljongen och sedan tagit hutlöst betalt. Så jag bakar, kokar buljong och odlar. Kokar salvor och blandar tvål. Ibland när jag talar med vänner får jag en känsla av att mina "insikter" inte riktigt stämmer överens med vad de ser som rimligt. Det är mitt eget val att göra så här, jag vet att det finns fler som jag, men det vore skönt med någon vän att stöta och blöta idéerna med. En person som med liknande idéer, eller kanske med starkare tankar i ämnet skulle nog hjälpa mig att göra mer och resonera bättre.

måndag 14 maj 2012

Fina helgen och fula vinden.

Den här helgen har varit så härlig! I lördags kom våra vänner från Gotland och det var jättetrevligt och intensivt. De åkte igen vid 10 på söndagen och jag åkte på kalas hos Tobbes kusin som fyllde 11. Jag har haft en toppenhelg, men nu är det måndag igen och hårda isvindar. Termometern säger 10+, men vad hjälper det när vinden kan föra bort små barn från marken. Tanken var att sätta ut växterna på avhärdning över dagen, men gör jag det så har jag väl inga kvar när jag kommer hem så det får va. När blir det vår på riktigt?

lördag 12 maj 2012

I väntan på besök

Idag kommer två av våra vänner från Gotland för att hälsa på, det ska bli så kul att ses igen! Vi måste bara röja upp lite för så här illa kan det inte se ut när de kommer. Jag startade dagen med en timme yoga och snart blir det vattning av uteväxter med nässelvatten, bäst jag letar upp en klädnypa till näsan... Vi har en rätt så ledsen solros i vardagsrummet som nog också ska få lite extra näring och nog lite luftning på balkongen. Först ska jag bara njuta lite till av att känna mig mör!

fredag 11 maj 2012

Ett stilla vårregn

Det regnar. Det är rätt varmt så det gör inte så mycket. Igår blåste det så illa att jag inte kunde ställa ut tomaterna alls så jag håller tummarna för idag. Snälla vindar och snälla grader så jag kan ställa ut mina små vore perfekt för då kan jag nog sätta ut några på torsdag innan familjen kommer hit på besök.

torsdag 10 maj 2012

De växer ur köksfönstret

Det börjar bli trångt i mitt köksfönster, tomaterna är höga och behöver flytta ut, paprika och chili behöver riktiga krukor. Jag ska avhärda två ar tomaterna på allvar, de har nämligen redan kruka att flytta in i och de skulle nog må bättre med mer jord. Den här kalla våren har krånglat till mitt odlande. Blommar gör alla tre sorterna redan!

onsdag 9 maj 2012

Socker

Det är så svårt att hålla det jag lovat mig själv. Eller nä, det är inte svårt, men jag märker vilket sockerberoende jag har. Jag handlar nästan alltid på vägen hem från jobbet när jag börjar bli hungrig igen (vid tretiden, jag äter lunch vid elva) och när jag väl närmar mig kassorna så står allt godis där och lockar. Det är värre på Hemköp än Ica eftersom jag på den senare självscannar och då slipper stå i kö. Idag stod jag med en godisbit i handen och försökte övertyga mig själv om att jag skulle köpa den, men kunde till slut inte förklara varför. Så jag gick utan att köpa den.

Jag inser att ett större stopp i sockerintaget skulle vara det bästa, men det är inget jag vill nu. Kanske senare. Men det måste minska. Jag vill inte sukta hela tiden. Jag vill vara nöjd.

Lycka är en tom diskbänk

Jag känner mig lite knäpp när jag blir glad av att diska en gång om dagen, men det är ju så skönt att inte mötas av en massa disk varje morgon...

Annars då? När min älskling la sig påminde han mig om att han behövde pengar till dagens sjukresa. Så jag gick upp vid halv fem och istället för att yoga cyklade jag till närmsta bankomat och tog ut pengar. Är huvet dumt får kroppen lida, hade jag tagit ut pengarna igår hade jag hunnit yoga.


tisdag 8 maj 2012

Kläder

Ibland fastnar mina tankar på något klädesplagg som jag gärna vill ha. Nu är det hängselbyxor, eller varför inte hängselshorts. Verkar så förbenat mysigt. Men det är inte gratis så i väntan på bättre tider kollar jag vidare på röda korsets utbud. Jag har hittat två riktigt mysiga klänningar än så länge som använts flitigt. Det är tur ibland att folk handlar utan samvete så jag kan fynda det som de gallrar ut...

söndag 6 maj 2012

De vackra, gamla namnen.

Inte för att det är av verkligt intresse nu, men jag började kolla på gamla vackra namn för en liten stund sedan. Vilka vackra namn vi har här i norden, namn som funnits här sedan innan kristendomens intåg. Mitt egna Gudrun är bara ett exempel. Hehe.

Några av namnen jag gillar är Idun, Gyda, Vigdis, Sigrid, Alve, Vidar och Hilding. Jag hittar hela tiden fler så det är nog tur att jag inte ska försöka döpa någon än på länge...

Inget slappande

Oj vilken aktiv söndag! Jag gick upp ganska tidigt och la in en maskin tvätt, vattnade blommorna och åt frukost. En promenad i "skogen" gav plockade vitsippor, nässlor och pinnar till mina växande sockerärtor. Började städa, men blev inringd att jobba 2h. Jag har just kommit hem och sitter på balkongen, njuter av vädret och rastar plantorna. Flera blomknoppar är på g på tomat-, paprika- och chiliplantorna, inte helt fel!


lördag 5 maj 2012

Buljong

Dagens stora uppgift blev buljongkok, som nu är klart. 63,5 buljongtärningar står och kallnar för att sen hamna i frysen. Många frågar sig nog varför jag ägnat flera timmar åt buljongen och sanningen är att jag är snål. Sex eko-buljongtärningar kostar typ 15-20 kr. Dessa 63,5 kostade runt 30-40 kr. Mer för pengarna och helt fria från glutamat!


fredag 4 maj 2012

Lite tur

Idag har jag sett flera bilder och klagande statusuppdateringar på Facebook om snö så jag är glad att jag är här på västkusten. Det har varit kallare än senaste dagarna, men fortfarande behagligt, om jackan var på. Jag håller tummarna för att det ska vända på riktigt snart.


Den gröna drömmen

Just nu, när odlingssäsongen kommer igång läser jag en hel del om odling och drömmer om en framtida trädgård där jag kan ha flera odlingsbäddar, fina fruktträd och bär. Förra året drömde jag mig verkligen bort, men i år har jag lättare att se balkongens potential. Jag vill fortfarande ha min stora trädgård, men i väntan på den kan jag slipa på mina gröna fingrar...

torsdag 3 maj 2012

Köpa

Just nu är jag inne i en period då jag gärna skulle göra mig oberoende och fri från samhället. Odla min mat och byta till mig de tjänster som jag inte kan fixa själv. Jag är en superperiodare, men den här känslan återkommer med jämna mellanrum. Mitt i känslan av att vilja slippa köphysteri så pajjar vattenkokaren som jag använder dagligen. Den glappar så illa i kontakten så att den inte ens går igång. Den har tjänat mig väl då jag haft den sedan gymnasiet, men nu var det slut. Jag blev genast irriterad av att behöva dra fram en kastrull bara för lite tevatten och gick därför och köpte en vattenkokare idag. Inte en sån pytteliten (ca. 8 dl) som jag hade innan utan en som kan ta upp till 1,5 l och har en platta där den kokar. Än så länge är jag väldigt nöjd.

Dessutom köpte jag en stor vattenkanna till balkongen. Har en känsla av att två stora krukor med tomater + diverse andra törstiga växter kommer göra det värt pengarna. Det blir ganska jobbigt att gå 10 vändor för att vattna en runda....

onsdag 2 maj 2012

Älskade sommarvärme!

Första maj kom med superhärlig värme och jag njöt i fulla drag där jag satt på balkongen och riktigt såg hur allt växte.
  • Björnbärsplantan har börjat skicka upp skott på riktigt nu.
  • Jordgubbs- och smultronblommor lovar tidiga bär.
  • Rädisorna växer och frodas.
  • Dillen har kommit upp.
  • Plocksalladen kan man nästan se hur den växer.
  • Sockerärterna börjar titta upp, så fort de syns så börjar de växa rätt snabbt uppåt.
  • Gräslöken har flyttat ut igen. Skönt med mindre kvar i köket.
  • Jag satte lite indiankrasse/slingerkrasse och hoppas de ska ta sig.
Jag har lite smått börjat avhärda mina inneplantor, men det kommer nog avstanna till helgen då det ska bli kallare igen. Det är bara att acceptera att det bara är maj än och då får man räkna med att vädret inte är "perfekt". Räknar iofs ändå med att vi ska slippa minusgrader mer i vår här på tredje våningen.