torsdag 26 januari 2012

Bäst att sätta lite fart

Nu måste jag sätta lite fart! Idag ska jag hinna:
  • Göra läppcerat
  • Packa inför morgondagens resa
  • Vika tvätten
  • Städa
  • Umgås med min gamer

Inte helt fel faktiskt!

onsdag 25 januari 2012

Trötter

Här sitter jag i en filt och är trött. Tobbe är i stan och spelar så det är tyst och skönt. Tidigare hade jag huvudvärk, men den har gått över nu när tröttheten övermannar mig. Imorn har jag massor att göra, för på fredag åker jag till min älskade släkt! Innan dess måste jag göra läppbalsam, vi behöver städa och jag måste packa.

Jag tror att jag börjar förstå vad jag vill jobba med. Jag vill jobba för en bättre miljö, en renare natur och naturligt bättre hälsa. Jag har absolut ingen aning om hur jag ska göra det, men på nått sätt så. Kanske. Ska nog höra mig för om hur släkten tror att det kan gå till. Några där är ju proffs på karriärbyten!

tisdag 24 januari 2012

Nervös

Jag sitter och blir lite smånervös. Om några timmar ska jag på en intervju om ett deltidsjobb. Jag är ganska säker på att det kommer gå bra, men samtidigt behöver jag hitta fler jobb om det ska runt. Två dagar i veckan då jag inte är arbetslös är dock mycket bättre än inga. Så jag håller tummarna!

Snön ligger fortfarande kvar och det verkar vara en köldknäpp här. Det är skönt och lite bra för jag tvingas inse att vårvärmen och odlingssäsongen är en bit bort fortfarande. Nu väntar jag på de frön jag beställt, funderar på att köpa lite andra frön i butik och får vänta åtminstone några veckor innan jag börjar så. Planera kan jag dock göra hur mycket jag vill!

måndag 23 januari 2012

Måndag, sol och snö

Ja nu är det måndag igen. Lite ångest över att inget jobb är i land än. Men nu har jag i varje fall börjat söka lite olika vikariejobb, man får ju inte vara kräsen. Jag vill jobba, jobba, jobba! Ute skiner solen och snön ligger fortfarande kvar, helt klart härligt med lite vinter! Det är bäst att jag får gjort en del de kommande dagarna med tanke på att jag åker norrut på fredag. Det är väldigt mycket lättare att vara glad och positivt när solen värmer!

söndag 22 januari 2012

En bok!

Nämen se vad jag googlade fram! Det är en nedladdningslänk till boken Ekologisk odling & självhushåll - på kvinnligt vis av Anna-Maj Hermansson Wandt. Jag har läst en bit (ca. 50 sidor) nu och det är bra läsning om jag får säga det själv.

En självförsörjande dröm

De senaste året har en känsla tagit över mig mer och mer. Jag vill bli självförsörjande! Kanske inte med allt, men med det som går utan att offra hela min livsstil (de där jag redan idag kokar egen saft och sylt...). Ibland hobbykollar jag lite på hemnet för att se vilken typ av (billiga) hus som ligger ute och har då några speciella önskemål. Jag vill ha vedspis i köket och helst möjlighet att värma hela huset, samt vatten med eldning. Om vi ska bo kvar på den evigt stormdrabbade västkusten är det skönt att inte vara lamslagen av strömavbrott. Jag har gärna gamla skåpluckor kvar, de kan ju målas om för att slippa 70-talsromantiken. Sist men inte minst vill jag ha en ganska stor och odlingsbar trädgård! Drömmen är att odla frukt och grönt, ja till och med tobak, själva och förvara årets smarriga skörd i en bra jordkällare. Dessutom har jag gärna ett gäng hönor och, om det går, ett par grisar. Får vi bara de där jobben så ska drömmen inte vara allt för långt borta. Än så länge lär jag mig att odla mer på balkongen och planer för att i sommar inte missa hallonskörden.

Länge ville jag ha ett sommarställe långt från civilisationen, men numera vill jag hellre ha ett bra boende där ledigheten kan vara njutning hemma. Tillräckligt många ur min släkt bor långt ifrån mig för att jag ändå ska få resa lite.

lördag 21 januari 2012

Snömys

Snön yr utanför fönstret och jag lär mig att uppskatta när vintern kommer på besök. Hittills har besöken varit korta och jag som tycker om vintern får acceptera de. Jag får bli lite glad när den ändå är här! Det är supermysigt att sitta inne och se ut på det vita virrvarret fast jag kan inte påstå att jag längtar efter att gå ut i det. Håller tummarna för att balkongen ska hålla sig över nollan, om vädret inte bestämmer sig för att stanna vill säga!

fredag 20 januari 2012

Nått bra och nått mindre bra

Nu har jag beställt tomat-, paprika-, chili- och gurkfrön! Så fort de kommer blir det köp av såjord och sättning av paprika och chili. Jag ser till och med fram emot att behöva köpa fler krukor.

Mindre bra är att vi fick ett papper med info om att våra komposteringskärl delats ut för tidigt och ska börja användas först i maj. Jag som såg fram emot att känna mig miljömedveten...

En fuktig joggingtur

Solen strålade allt den hade i morse/förmiddags och jag njöt av värmen inne och gjorde mig i ordning för en joggingtur. Jag hade bestämt mig för att ta mig ut redan igår kväll när jag la mig eftersom jag haft svårt att somna det senaste. Tydligen rör jag mig för lite... Lagom till att jag kom ut var solen skymd av dimmoln, antagligen kondens tack vare solens uppvärmning av vad som verkade vara en småfrusen stad. Jag tog mig runt elljusspåret (lite mer än 3km) och känner mig nu nöjd över att bevisligen ha lite kondis. Inte mycket, men mer än inget. Förhoppningsvis ska denna extra motion ge mig lite bättre nattsömn, då kanske det till och med blir en vana!

Morgonpasset i p3

Morgonpasset blev mitt favvomorgonprogram i somras när Diego och Knyckare levde rövare, det var helknasigt och kul varje dag. Nu är det de ordinarie morgonpassarna som snackar varje morgon. Kodjo, Hanna och Martina. Kodjo är en kul prick, ibland väldigt larvig, men han har djup och kan lyfta programmet med vetenskapsnotiser och knäppa inlägg. Han lyssnar på gästerna och kommer med genomtänkta inlägg. Till skillnad från de andra två som mest bara ordbajsar utan att tänka längre än näsan räcker (de har små näsor). Så gott som alla kommentarer de lägger och åsikter de vädrar är ogenomtänkta, ytliga och korkade. Jag förstår inte vad de gör i morgonpasset! P3 som har så många kompetenta, smarta och roliga tjejer och killar ska inte behöva dras med jobbiga, vetenskaps- och verklighetsfrånvända individer! Enda anledningen till att jag lyssnar är att resten av p3dagen är värd det. Bortsett från fredagar då lilla al Fadji huserar i kanalen under eftermiddagen. Honom står jag inte heller ut med...

Så. Kände att jag behövde få ur mig det här.

torsdag 19 januari 2012

Sj gör det så lätt att hata

Jag har snackat lite med stockholmssläkten och bestämt att jag ska upp dit nästa helg så för att få det gjort gick jag in på sj.se för att boka biljetter. jag hittade en avgång dit, en hem och klickar mig vidare mot betala. Hämtar mina värdebevis från de biljetter som jag efter nyår avbokade i sjs resebutik och försöker lista ut om de räknas som värdebevis eller ombokningsbara biljetter. De borde vara det senare då det var vad betalat för i första läget. Testar. Det funkar inte. Byter och skriver in som värdebevis. Det funkar inte. Vad har de för problem? Är det jag som gjort nått fel? Eller är det (mer troligt) de själva som sjabblat bort min möjlighet att ha råd att träffa min släkt? Jag hatar SJ. När tågen äntligen går som de ska så är resten helt uppfuckat.

onsdag 18 januari 2012

Avundsjuk!

Jag vill också ha ett litet hus på landet, kunna odla och skaffa höns! UnderbaraClara har valt ett liv som är min dröm. Jag försöker att inte tjata för mycket om det för Tobbe ledsnar snabbt... Nu håller jag tummarna för att vi sa få jobb så vi kan köpa något för under miljonen.

Fixitrix

Tidigt imorse ringde min telefon. Det var Tobbe och hans polare som ville komma in, men tydligen låg inte hans nyckel i fickan som den skulle så jag fick öppna åt dem. Behöver jag tillägga att det är assvårt att somna om när klockan är 5+ på morgonen och man tillåtit sig att vakna riktigt? Sen när jag skulle gå upp var det jättesvårt att gå upp istället för Tobbe var supermysigt ren av en hel natts bastande. Det gick till slut och nu har jag hunnit med ganska mycket och sitter här i min nya gröna klänning. Snart blir det nått försök att väcka segosarna, vi får väl se hur det går...

tisdag 17 januari 2012

Röda korset igen och mer sortering

Jag gick en lång stund och kollade på kläder på Röda korset idag, det krävs ju lite övning och tålamod för att hitta kläder i andra hand. När jag var liten brukade jag kolla nere på "säcken" efter kläder och saker, men det var länge sen jag faktiskt letade på riktigt. Efter en stund kom jag in kollandet och hittade lite som jag provade. Hem gick jag sedan med en kjol, en blus och en klänning. Nöjd! Dessutom lite köksprylar. Illa... Det är svårt att hålla sig!

När jag fixade i köket knackade det på dörren och en glad överraskning stod där utanför. Nu har vi matavfallssortering! Tyvärr papperspåsar, men jag ska nog lära mig.

måndag 16 januari 2012

Fattig eller rik...

Jag har just kollat på Dokument utifrån - Modets offer mot bättre vetande. Jag hade mina aningar om hur illa det är, men det känns väldigt skönt när man är lyckligt ovetande. Att vi haft så kasst med pengar senaste året att det knappt blivit några klädinköp känns plötsligt skönt. Tänk hur mycket gifter jag kommit i kontakt med bara genom det fåtal plagg som är nya här. Jag måste bli bättre på att kolla efter kläder second hand. Saker tvekar jag inte inför att köpa, men kläder är jobbigare då man får leta så mycket mer. Men de är då åtminstone tvättade x antal gånger och jag har verkligen inte råd med riktiga ekokläder i nuläget. Skulle behöva några par med nya byxor/kjolar, så jag får gå på andrahandsjakt i dagarna.

Frönskelista

Jag sitter och väljer som en tok, för jag vill beställa fröer. Här är några önskemål

I år vill jag odla busktomater, men blir det bifftomat eller pastatomat?

Sedan står paprika och chili på listan. Jag tror att det blir de här sorterna.

Dill skulle nog vara trevligt och gurka.

Tanken är god, men om det ska bli av så måste jag köpa fler stora krukor och kanske något att ställa upp dessa på. Jag funderar på om det går att samla egna frön från tomat, paprika och chili inför senare säsonger från de förhoppningsvis lyckade odlingarna. Det är nog bara till att höra sig för på odla.nu.

Att söka jobb

Jag är en jättebra medarbetare. Jag är positiv, initiativtagande, smart, trevlig, kan jobba både själv och i grupp, lättlärd, flitig, ansvarstagande, effektiv, lojal och mycket, mycket mer. Den som får ha mig som medarbetare ska vara riktigt lycklig, för jag drar inte fötterna efter mig bara för att det är en halvtimme tills helgen börjar eller dagen känns lång. Jag gör alltid mitt bästa och tycker om att lämna in ett gott arbete och bemöta nya människor med ett leende.

Varför har jag inget jobb?

lördag 14 januari 2012

Var är jag?

Det finns så otroligt många saker jag vill göra. De flesta nu och alldeles strax. Samtidigt har jag ingen aning om var jag är på väg. Jag vet inte vart jag ska eller hur jag ska komma dit. Nu snöar jag in på än det ena, än det andra, men inget leder framåt. Sen blir det inte bättre när jag får höra att jag snöar in mig för mycket, att det är dåligt, när den som säger det själv snöar in lika mycket på saker som lika lite leder framåt. Jag behöver ett mål, ett jobb som ger en möjlighet att nå det målet. Varför ska jag annars finnas här?

fredag 13 januari 2012

Skymningssång i Kalahari

Ja Skymningssång i Kalahari av Lasse Berg är en väldigt bra bok om någon frågar mig. Den tar upp människans resa från ursprungsfolk till civilisation och gör det på ett populärvetenskapligt och lättfattat vis. Jag tycker att den är väldigt läsvärd och skulle rekommendera den till nästan alla. Ursprungsfolk som i människor som levt på ungefär samma plats och ungefär samma vis under alla generationer man har dokumentation om gör alla andra folk till invandrare. Sen om den invandringen skedde för ett år sedan eller 10 000 år sedan är inte lika relevant. Något att bita i SD?

torsdag 12 januari 2012

Några små tankar

Vissa låtar blir jag trött på när jag bara hör, men när jag även ser växer de galet mycket. Som den här.

Ärligt talat, vem blir våldsam av dataspel? Det vet väl alla att vi människor aldrig lyckas fantisera ihop nått (till spel/film/böcker) som är värre än verkligheten. Ni som påstår att spel gör folk våldsamma, testa att kolla på en vanlig nyhetssändning. Där får du snabbt en bra bild av massor av obehagliga och fruktansvärda saker man kan göra mot människor. Sånt som INTE finns med i vanliga spel (t ex WoW har väldigt sällan med övergrepp på civilbefolkning eller gatuvåld).

VARFÖR sitter man uppe för länge om kvällarna när man vet hur svårt det kommer vara för flickvännen att väcka en till liv nästa dag? Jag börjar tröttna på det.

onsdag 11 januari 2012

Hästar...

Nyss fick jag ett jättesug efter att hänga i stallet, pyssla med hästar och rida en sväng i skogen. Jag hoppas verkligen att jag får möjlighet att börja med hästarna igen, om så bara på ridskola. Ridskola kan väcka tron på en egen häst... Fast jag vill helst ha hästen nära, det ska vara gång/cykelavstånd om jag ska klara av att ha häst. Den tid stallsysslor och skötsel tar varje dag gör att jag inte vill slösa tid på att åka. Nu är det inget problem för jag är alldeles för fattig för ridning nu.

Avpratad

Oj! De senaste två timmarna har jag och en vän pratat oavbrutet över cheesecake och saft. Väldigt skönt och trevligt att få prata av sig lite, men oj vad skönt det är med tystnaden efteråt. Jag behöver verkligen få prata ordentligt ibland så jag slipper försöka prata med en spelande pojkvän, det funkar aldrig. Nu ska jag fixa lite sen middag!

Röda korset

Jag handlar sällan prylar numera, om man bortser från de tillfällen när jag (mot bättre vetande) går in på röda korsets mötesplats här i Kungsbacka. Jag hittar alltid fynd som är billiga nog att okynnesköpa. Här om dagen köpte jag fina, men onödiga, glas. Tidigare har jag köpt bestick, kastrull, matlagningsredskap, fina burkar och mycket mycket mer.

tisdag 10 januari 2012

Två saker om sånt man äter.

1. Ät kött = acceptera att ett djur dött för att du ska få äta av det. Kan man inte acceptera detta så är det bara att bli vegetarian. Själv skulle jag gärna ha några hönor för ägg och kött. I det långa loppet lära mig att själv, snabbt och effektivt avliva hönorna.

2. Jag var jättesugen på smågodis i förra veckan, men när jag väl åt så var det inte så gott som jag föreställt mig. Det överblivna, hemmagjorda julgodiset var fortfarande supergott, men köpesnasket var mest bara mycket. Jag är inte lika frestad nu när jag går förbi godisavdelningen på vägen till kassan.

Det där med a-kassa

Det rasslade till i brevinkastet och brevet från a-kassan damp ner. Nu ligger papper utspridda runt mig i soffan (note to self: MÅSTE fixa hit det där skrivbordet!) och jag tror det är lite mer ordning i röran än det ser ut. Ett papper som direkt ska skickas iväg, några som ska fyllas i och några som är ifyllda men väntar på sina ej ifyllda kompisar innan de ska åka. Det är inte bra för miljön att vara arbetslös. Jag vill inte ens tänka på hur många träd som fått stryka med för en persons blanketter och informationsfoldrar. Vill gärna tipsa om att väl utformade internettjänster kan minska detta pappersslöseri.

Duschkräm

Jag vet inte riktigt hur länge det pågått, men kanske 1-2 år. I letandet efter den perfekta duschkrämen provade jag att göra egen och då det fungerade utmärkt har jag fortsatt. Jag köpte en liter sockertensid och ett mätglas och sen har det rullat på. Det bästa med den hemmagjorda är att den inte är lika uttorkande (rentvättande?) som de flesta köpetvålar och det märker jag verkligen nu när jag fått en mycket väldoftande sådan i julklapp. Om jag använder den för ofta kliar huden av irritation och jag får börja smörja en massa, vilket jag sällan gör annars. Jag är lite för lat för det där helkroppsinsmörjandet som många pysslar med varje dag. De kallar det för ompyssling, jag kallar en timmes yoga för ompyssling.

Min duschkräm är efter ett recept från lockig.se då nån gång för längre sen än jag kan säga ett datum.
20ml sockertensid
80ml olja (just nu är det olivolja som går ner i min, men jag har testat lite olika.)
En knivsudd salt
Eterisk olja så det luktar gott. Jag går på känsla.
Allt blandas och hälls i valfri flaska. Flaskan behöver sedan skakas då och då under några dagars tid för att krämen ska blandas ordentligt och sluta skikta sig.

Det bästa är att huden inte blir sträv av duschkrämen, så ren behöver jag inte bli varenda dag.

måndag 9 januari 2012

Mysigt med vinter


Jag har till och med bildbevis på vintern! Har en liten känsla av att det kan behövas. Det var riktigt trevligt att gå till affären i det vita fluffet.

Att köpa vitkål och kålrot är dessutom nästan gratis! Jag gillar nästan gratis.

Snö???

Jag ser det snöar, jag ser det snöar...??? Slängde en blick ut över gården och såg några enstaka snöflingor leta sig ner för en stund sen. Nu ser det ut som om Kungsbacka helt plötsligt ska bli vinterlandet nummer ett. Intressant vändning i väderdramatiken...

Nu borde jag få tummen ur och göra nått vettigt. Sista halvtimmen har varit farligt lat. Kanske dags att planera några dagars mat och gå och handla!

söndag 8 januari 2012

En fin helg

Igår blev det en riktig Tobbe-och-Gudrun-dag. Vi gick en klädhandlarpromenad, städade tillsammans, lagade och åt hamburgare och slöade ner oss ordentligt framför de två tornen. Så himla skönt! Idag har vi tagit igen det genom att han varit fastkedjad vid sitt spel och jag knatat en promenad och fixat med lite diverse. Vi köpte garn och smala strumpstickor igår som jag på kvällen satte i arbete. Jag är nu halvvägs igenom en vante och har insett att jag nog är beroende av handarbete.

lördag 7 januari 2012

Lugnt och skönt

Oj vilken slapp start på dagen jag haft. Lite frukost och extreme home makeover var väldigt skönt. Nu är det dags att väcka Tobbe och kanske få gjort lite idag också. Bland annat hoppas jag på att köpa lite garn och strumpstickor så jag kan ge vantstickningen ett försök. Vi får väl se om de har öppet i garnaffären idag...

fredag 6 januari 2012

Hej jag är hemstickad


Såhär hemstickad/hemnålbunden var jag när jag fixade på balkongen förut.

Tyst mjöd


Jag slängde ett öga på mjödet förut och insåg att trycket i vattenlåset lagt sig. Det har slutat jäsa! Vi satte det i augusti och har sedan dess tappat om det en gång så det är på tiden att det klarnar och blir klart för omtappning och eftersötning. Hoppas att det blir gott för vi har ca. 17 liter i tunnan...

Snygg balkong!

Jag yogade med soluppgång utanför fönstret, kunde knappt sitta i köket pga solvärmen och gick sedan ut på balkongen för att städa bort de döda växter som stått där sen oktober... Jag började gräva ur balkonglådan där sockerärtorna växt och upptäckte då att det milda vädret låtit några kvarglömda ärtor gro! Dessa flyttades till en liten kruka, vi får se om de överlever där. Kanske för kallt om det stormar igen. Persiljan som jag lämnat vind för våg där ute växer fortfarande, försiktigare än under sommarhalvåret såklart.

torsdag 5 januari 2012

Skickat

Nu är ansökningar skickade och jag håller tummarna för att tjänsterna inte är tillsatta än. Då var det dags att promenera till ica med pantpåsarna och inköpslistan (eller mat-samen som pappa så fyndigt skulle säga). Har hört att det ska göras mat ikväll också. Väldigt vad vi äter...

Våfflor!

Det blev våfflor till lunch så nu luktar jag som ett helt våffelbageri, härligt härligt. Nu ska jag lägga sista fingret vid två jobbansökningar som ska iväg, de borde ha skickats redan igår... Tänker att jag ska ringa och höra mig för om några dagar och självklart kolla vidare efter andra jobb. Vi är ju väldigt många som söker jobb här i krokarna...

Jag har två idéer på yrken jag kan tänka mig som kan vara aningen svåra att genomföra. Författare - jättebra idé om man bortser från faktumet att jag är absolut värdelös på att avsluta en bok. Jag har iofs börjat skriva en hel hög... Årstidscafé - ett café som varierar sitt utbud tydligt efter säsong. Att starta något dyligt i caféerna och frisörernas huvudstad känns lite vanskligt. Speciellt när jag har noll erfarenhet av att baka och laga mat i sån miljö. För att inte tala om prissättning och den biten. Men vem vet hur det slutar.

onsdag 4 januari 2012

Uttråkad

Jag är trött och uttråkad. Hade tänkt ringa min moster, men kom på det lite väl sent. Åt en stor portion middag, men trots det har jag känt mig småhungrig en bra stund nu. Tobbe och hans bror sitter och slår ihjäl varandra på xboxen. Det kan ju vara det tråkigaste man kan kolla på när man som jag inte har nån koll alls på spelen de spelar. Funderar på att ta en clementin. Kanske yoga lite. Det vore nog ganska skönt. Skulle ändå inte kunna somna nu. Bläääääää. Bäst jag går och hämtar den där clementinen!

Vinter

Jag var hemma fyra dagar över nyårshelgen och fick härliga minusgrader, is och en liten aning snö. Jag är som en växt som behöver vinterkyla för att kunna blomstra nästa år igen. Min mamma är proffs på vinterpromenader, både broddar och stavar är med ute.

Emil störde uppvaknandet

Idag var det minsann inte lätt att ta sig ur sängen! Emil ven utanför fönstret och gjorde sovrummet sådär jobbigt kallt som det blir när vinden ligger på... Tillslut lyckades jag släppa täckets skyddande värme och ta mig ut till vardagsrummet och yoga. Sen var jag igång och med yllekofta och sockor överlever jag nu utan problem! Undrar om inte vetskapen om att stormen har ett namn gör den lite jobbigare att acceptera. "Jaha du heter Emil. Vad gör du här? Jag har inte bjudit in dig...".

Nu ska jag börja brottas med "borde göra"-listan. Inte bra att jag blir så segstartad.

tisdag 3 januari 2012

Drömmen om ett hus

Ibland blir jag supersugen att kolla på hus så jag surfar runt lite och kollar i områden som känns realistiska. Det vill säga här på västkusten. Enda problemet är att jag snabbt inser att det är år, för att inte säga årtionden innan vi kommer ha råd med det boende vi skulle önska om något år. Av ett infall sökte jag på samma typ av hus i hälsingland och är för första gången på riktigt sugen att flytta upp igen. För en fjärdedel/tredjedel av priset får man där ett vackert hus i underbart landskap och med mark till. Helt galet hur mycket mer man får för pengarna om man flyttar upp en bit. Här snackar vi ett hus med flera ha mark för samma pris som folk utan tvekan betalar för en tvåa här. Galet. Är det värt det?

Arbetslös och effektiv

Här sitter jag nu, min andra dag som arbetslös. Senare idag ska jag på info på ams och strax blir det cv-filning. Känner mig duktig som diskat och yogat, men är mer sugen på storstädning av balkongen än jobbsökande. Det är ganska mycket sånt som blivit lidande när jag jobbat fulltid. Jag fungerar bäst på 75% tyvärr. Någon gång ska jag väl ha valmöjligheten.

Det var sjukt härligt att hälsa på hemma i Delsbo i några dagar. Jag slappade mest och kollade på när brorsan spelade. Kanske är det därför jag orkar fixa och dona nu. 2012 är året vi ska få ordning på ekonomin (och därmed livet). Inom en månad hoppas jag att vi fått hit skrivbordet vi snackat om i ett halvår och sen kan vi få tummen ur och rensa upp de flyttlådor som står och dör nere i förrådet. Det finns ljus i slutet av tunneln, hoppets låga brinner osv. Det blir nog bra tillslut.