söndag 29 maj 2011

Att leva av naturen

Just nu är mitt intresse för att leva av det naturen ger i form av vilda växter väldigt stort. Jag har läst lite om det och funderat över hur det kan fungera i verkligheten. Kommit fram till att det får ligga på is ett tag till. Vi bor nära ett skogsområde, men det är lika mycket motionsled som skog och jag gissar att det rastas lite för många hundar i området för att man ska kunna äta växter direkt från marken. Jag har sett både hallonsnår och blåbärsris, men de kommer nog länsas innan jag hinner dit. Men i framtiden hoppas jag kunna ta vara på det vilda skafferiet och njuta av naturens frukter. Så att säga.

Jag satt och läste på ett forum när jag ramlade över en kommentar om att bronsålderns kunskap har försvunnit och att det skett under de senaste generationerna. Jag fattar inte vad personen menar för bronsåldern tog slut för 2500 år sedan, ca. 75 generationer. Jag kopplar det till det intresse jag har av att leva av naturen och ta vara på det som redan är, men jag förstår inte hur någon kan tro att det är kunskap som försvunnit nyligen. Om den nu kommer från bronsåldern. Om det är den kunskapen personen menade så bör han/hon inse att 2500 år av jordbruk har förändrat ganska mycket. Man kan inte hålla all kunskap levande och föra vidare allt man vet till nästa generation. Ny kunskap tar upp den gamlas plats och för att kunna lära sig nya saker behöver man ibland glömma något gammalt. Vi föds inte med kunskap som våra förfäder haft utan vi får i varje generation på nytt lära oss allt av vikt. Det är så vi är skapta och så kommer det alltid att vara.

Flitiga Gudrun

Idag ska jag vara en flitig flicka. Har tänkt att plocka iordning, rensa avlopp, dammtorka, städa på balkongen och städa. Eller rättare sagt, jag har tänkt att det ska bli gjort och tänker lura på Tobbe att göra ungefär hälften. På torsdag får vi finfrämmat, då kommer mamma, pappa och bror hit. Martin ska sova här hos oss, men föräldrarna tar in på Bed&Breakfast.

Det är underbart soligt ute, men lite blåsigt. Ska strax avsluta skypandet med bror och plantera ner mina två salladsskott i sin kruka. Sen ska jag ta itu med avloppet. Vet inte riktigt hur vi lyckas, men stopp är det.

fredag 27 maj 2011

Babbel

Ja här sitter jag och käkar russin och förbereder mig mentalt på att skriva ett personligt brev. Räkningarna är betalda och det verkar som om vi ska kunna överleva den här månaden också, inte illa! Nästa helg kommer familjen hit på besök och jag håller tummarna för att Kungsbacka ska visa sin varma och soliga sida. Visst har de galna vårvindarna sin charm, men inte när man ska ut och umgås i naturen. I helgen blir det försök till storstädning och det är lika bra att tvätta också. Känna sig lite duktigt huslig. En av jordgubbsplantorna verkar redan vara på G med en liten gubbe. Än så länge är den liten och grön, men förhoppningsvis ska den bli den första av många goda.

torsdag 26 maj 2011

Vi förändras med tiden

Det är helt galet hur mycket jag har förändrats sen jag var 18år. Jag blev leggad på Ica igår och skrattade gott åt att någon kunde tro att jag var under 18 när jag gick hem. Sen kom jag att tänka på hur mycket min vistelse på Gotland har utvecklat mig. När jag flyttade från fastlandet var jag en naiv tjej med halvkasst självförtroende och väldigt lite livserfarenhet. Jag var en gladare och säkrare människa än innan gymnasiet, men fortfarande liten och rädd.

Jag lät Gotland bli en ny start. Nya människor att göra nya intryck på och många nya vänner att träffa. När det blev dax att lämna ön hade jag till och med en pojkvän att flytta med. När jag pluggat två år på Gotland var det dags för återträff med nytorparna, mina härliga gymnasieklasskompisar. Några av dom har jag regelbundet kontakt med fortfarande, men några som jag stod nära under skoltiden har liksom inte hängt med. Så som det brukar vara med andra ord.

Det man väntar sig mest av sina gamla vänner när man visar en bild på sin älskade kille är inte "Men han var ju snygg!". Som om jag inte skulle kunnat växa i mitt självförtroende och skruva på charmen som de själva gjorde redan tidigare. Jag hade hunnit utvecklas under tre år och lärt mig lite om livet. Och om mig själv. Jag vet att jag förtjänar en smart kille som älskar mig och att han gärna också får se bra ut. Den främsta förändring jag såg hos vännen som kommenterade bilden var att hon börjat röka. Det var inget jag hade förväntat mig av henne så jag antar att vi inte kände varandra särskilt bra i slutändan.

Jag vet inte vart jag ville komma med det här. De vänner som verkligen betyder något har jag kvar även om de bor långt bort och vi ses sällan. Kärlek till dom!

tisdag 24 maj 2011

Tillbaka till...

Snart är biljetterna till Gotland überdyra och jag SKA dit på Medeltidsveckan så när vi får pengar vet jag vad jag bokar! Det blir ju det ända jag kan unna mig i sommar och det är antagligen dåligt av mig att slösa pengar på nått så onödigt, men mitt liv är så fattigt på fritidsaktiviteter och umgänge med vänner nu att jag snart kreverar! Vet inte hur jag ska ha råd att äta och så under veckan, inte heller hur jag ska kunna hålla mig från att köpa halva marknaden, men det ska gå på nått sätt. Det blir väl till att laga nån gryta första dagen och leva på den resten av tiden. Eller nått.

måndag 23 maj 2011

Idag när jag jobbade hittade jag boken "80 romaner för dig som har bråttom" av Henrik Lange. En riktigt rolig bok där han sammanfattar romaner på tre serierutor, där innehållet skoningslöst bantas bort. Ganska kul hur vissa av historierna blir i den tappningen. Jag valde att hoppa över en roman då jag tänkt läsa den snart och inte vill veta slutet... Böcker kan verkligen ha en urlarvig/tråkig story men ändå vara superspännande eller underhållande att läsa tack vare allt fluff och sättet författaren skrivit. Lite kul att ha tagit sig igenom nästan 80 romanhandlingar på någon timme...

söndag 22 maj 2011

Söndag igen

Jahapp, då var det söndag igen och jag sitter och tjurar över att vädret inte följer mina önskemål. Jag har nästan bara läst och jobbat den här veckan, det blir verkligen för mycket böcker ibland. Och så har jag drömt om hur den perfekta trädgården skulle te sig. Jag skulle vilja ha en gräsyta, mest för att de flesta uppskattar gräsmattor, men sen vill jag ha ett trädgårdsland, ett växthus och ett område med ätliga perenner. Växter som kan täcka jorden, vara vackra och bidra till tallriken. Jag har nog lite för höga förhoppningar.

söndag 15 maj 2011

Biten av vampyrer och en upphottad balkong

Fördelen med att jobba på ett bibliotek är att jag ser när böckerna jag vill låna kommer in. Nackdelen är att jag då lånar och sträckläser. Eller jag vet inte om det är en nackdel, men resultatet blir att det inte läggs nån tid på andra kvällssysslor. De två senaste dagarna har jag plöjt igenom tre böcker i Sookie Stockhouse-serien och väntar nu i spänd förväntan på nästa bok. Den är såklart utlånad och medan jag väntar kommer mitt huvud lugna ner sig, sluta tänka på mystiska, spännande, livsfarliga vampyrer som jag slipper ha i verkligheten.

Något jag faktiskt har gjort trots läsandet är att åka till plantagen och handla jord och växter. Tog och planterade på balkongen och har nu en liten miniträdgård som jag hoppas ska överleva det kyliga regn som nu faller. Det är mest tomatplantan jag är rädd ska stryka med, den hade nog föredragit högsommarvärmen som var förra helgen. Jordgubbarna verkar trivas än så länge och mina sockerärter har börjat hitta upp till ljuset. Välkommen säger jag och hoppas att de ska växa med god fart!

onsdag 4 maj 2011

Trötter

Det har blivit svinkallt igen, våren ger igen för de underbart varma dagar. Tobbe har jobbat på golvet till balkongen idag och snart har vi trägolvet klart. Härligt härligt! Jag är otroligt trött av att jobba. Idag när jag kommit hem och hade ätit så orkade jag inget mer. Det är sjukt att jag blir så trött. Men så är det och antagligen behöver jag äta mer och bättre. Mat och sömn är ganska viktigt har jag hört.